Nya DAF XF för VISNING 
När 📆: 20/8 – 2021
Tid ⏱: 11:00 – 14:00
Var 🏨: Tecto Trucks – Markaryd Södra, brevid Preem på Ulvarydsvägen 1b 
Mat🍔: Lättare lunch serveras ca 12:00
 
Vi är glada att kunna få förhandsvisa, en av dem först tillverkade lastbilarna på den första och största DAF anläggningen i Sverige.
-Varmt välkomna
 
Bakgrund:
DAF den nya generationens XF, XG och XG+

DAF startar framtiden med den nya generationens XF, XG och XG+

DAF presenterar en ny generation lastbilar för långdistanser som tar kvalitet till nästa nivå. DAF har uppfunnit lastbilen på nytt genom att först och främst dra full nytta av de nya EU-reglerna för vikter och mått. Nya XF, XG och XG+ representerar en helt ny fordonsplattform som utformats med framtiden i åtanke.

Europeiska kommissionen har infört nya regler för vikter och mått i syfte att tänja på gränserna både när det gäller utsläppsminskning (CO2), trafiksäkerhet och förarkomfort. DAF är först bland europeiska lastbilstillverkare att lansera en ny generation lastbilar med en mycket attraktiv och aerodynamisk design, som utnyttjar den extra frihet som de nya bestämmelserna erbjuder. Klassledande effektivitet, säkerhet och förarkomfort möts i den spelförändrande nya generationen DAF.

Sedan den första generationen lanserades 1997 har DAF XF alltid varit ledande när det gäller image – kundens glädje och förarens dröm. Inte mindre än 650 000 XF lastbilar har sålts totalt. Den ger sina ägare utmärkt kvalitet och lönsamhet i fler än 50 länder över hela världen. Flera generationer av XF har fått utmärkelsen ”Årets internationella lastbil”.

Nya generationens XF

Nu introducerar DAF den nya generationens XF. Den har en helt ny hyttdesign med en 160 mm förlängning framtill för branschledande aerodynamik, maximal energieffektivitet och minimala koldioxidutsläpp. Den nya generationens XF har en 75 mm lägre hyttreferens jämfört med sin föregångare. I kombination med en stor vindruta och en extra låg bältlinje ger detta en oöverträffad direkt sikt, vilket bidrar till branschledande säkerhet, särskilt när det gäller utsatta trafikanter. Ståhöjden i nya XF är utmärkt och ligger mellan 1 900 och 2 075 mm, beroende på placeringen i hytten.

Nya generationens XG och XG+

Utöver XF presenterar DAF även XG och XG+, och skapar ett nytt marknadssegment av högsta klass, som drar maximal nytta av de nya reglerna för vikter och mått. Tillsammans med den 160 mm förlängda fronten har båda flaggskeppsmodellerna fått inte mindre än 330 mm extra längd baktill i hytten, vilket ger oöverträffad plats för arbete, liv och sömn. Hyttreferensen för XG och XGär 125 mm högre än nya generationens XF. Det halvplana golvet ger en optimal kombination av enkel instigning med endast tre steg och en perfekt placering av sätet för utmärkt direkt sikt.

Hytten i DAF XG har en ståhöjd från inte mindre än 1 980 till 2 105 mm och – tack vare förlängningen baktill – ett enormt utrymme.

Den nya XG+ överträffar alla lastbilar på marknaden när det gäller utrymmet. Takhöjden ökas ännu mer för att ge en ståhöjd på upp till imponerande 2 220 mm. Den här XG+ är DAF:s riktiga toppmodell som erbjuder en bländande nivå av bekvämlighet och rymlighet som är unik i hela branschen. Allt i kombination med branschledande aerodynamik och direkt sikt.

Attraktiv och modern design

Den nya generationens XF, XG och XG+har en vacker, distinkt yttre design som kännetecknas av en attraktiv, avsmalnande hyttform med sömlöst inpassade karosspaneler och elegant monterad vindruta och dörrar för enastående aerodynamisk effektivitet.

Fronten kombinerar en vacker design med de lagstadgade måttgränserna. Detta ger en aerodynamisk form och ökad säkerhet för utsatta trafikanter.

Den nya generationens XF, XG och XG+lastbilar har alla en elegant grill med kromdetaljer. Ovanför den sitter en distinkt logotyppanel med en blank inläggning som framhäver fordonets klass. Luftintaget är snyggt integrerat i fronten, vilket bidrar till den robusta men eleganta designen, och den förstärks ytterligare av den framträdande grillen som framhäver den förlängda fronten.

Den elegant utformade och välintegrerade stötfångaren i stål har ett kompositskal bestående av tre element som kombinerar lägsta möjliga sårbarhet med låga reparationskostnader vid skador.

En viktig designdetalj är de eleganta LED-strålkastarna, som kröns med karakteristiska varselljus och integrerade kurvljus, vilka skapar en stark och pålitlig signatur och ger oöverträffad sikt på natten. Lastbilens snygga utseende förhöjs av de vackra LED-takljusen – standard på XG och XG+ – med en specifik design för varje modell.

Hyttens sidor uppvisar samma elegans som fronten. Formgivningen är slät och jämn, med uppåtgående linjer som ger ett dynamiskt utseende.

Driver på utvecklingen

Den nya generationens DAF är helt i linje med målen för de nya EU-reglerna för vikter och mått och har konstruerats med fullt fokus på de viktigaste utvecklingskriterierna: att sätta en ny branschstandard för effektivitet, säkerhet och förarkomfort, utan att tumma på den överlägsna tillförlitlighet och slitstyrka som DAF-lastbilarna är kända för.

Start the Future - DAF Trucks N.V.

Startar framtidens effektivitet

 • Imponerande förbättring av bränsleeffektiviteten på upp till 10 %
  • Klassledande aerodynamik
   • Extremt flödeseffektiv formgivning av utsidan
  • Smart styrning av motorrummets flöde
  • Avancerade kamerasystem
  • Många synliga och osynliga bidragande designdetaljer
  • Nya, högeffektiva drivlinor
  • Förbättrade förarassistanssystem
  • Låga fordonsvikter
   • Endast 6 912 kg för XF dragbilschassi med den mest representativa specifikationen
  • Fjärruppdatering av fordonen
  • Serviceintervall bara en gång om året och t.o.m. upp till 200 000 kilometer

DAF har gjort enorma ansträngningar för att förverkliga bästa möjliga aerodynamik, vilket resulterar i en attraktiv yttre design med optimala radier, avsmalning och omfattande tätning, vilket ger ett perfekt luftflöde. Den svängda vindrutan, de elliptiskt formade hörnpanelerna, de strömlinjeformade A-stolparnas kåpor, en bottenplatta med integrerad luftavledare och den unika utformningen av vindavvisarna i hjulhusen bidrar alltsammans till överlägsen aerodynamik, liksom de valfria kamerorna i stället för speglar.

Lika viktiga är de många åtgärder som vidtagits för att uppnå optimala luftflöden i motorrummet och under hytten. Dessa omfattar förslutningar runt laddluftkylaren och kylaren, flödesledare och återcirkulationshinder och stängda hjulhuskåpor. Allt detta har lett till inte mindre än 19 % bättre aerodynamik och upp till 6,3 av de totalt 10 procenten av förbättrad bränsleeffektivitet.

الصورة

Nya högeffektiva drivlinor

För att ta effektiviteten till nästa nivå är den nya generationens DAF XF, XG och XG+ utrustade med nya drivlinor med ny motor- och transmissionsteknik samt bakaxelinnovationer.

Förbränningen i 10,8-liters PACCAR MX-11-motorerna och 12,9-liters PACCAR MX-13-motorerna har optimerats genom användning av nya insprutare, ett nytt topplock och block – som möjliggör högre cylindertryck – och en ny utformning av kolvar och foder. En ny generation effektiva turboladdare används för bästa lufthantering och nya luftkompressorer, oljepumpar och växelströmsgeneratorer säkerställer att parasitförlusterna reduceras till ett minimum. Efterbehandlingssystemet för avgaserna har fått en ny utformning för att uppnå den kortaste vägen från motorutlopp till EAS-inlopp för absolut lägsta förlust av avgastemperatur för högsta effektivitet.

Resultatet är en extremt effektiv motor med utmärkt prestanda – vid körning och bromsning – lägre koldioxidutsläpp, ett serviceintervall på en gång om året och en 10–15 kg lägre vikt, vilket bidrar till fordonets totala produktivitet.

Flödesledare garanterar utmärkt aerodynamik under hytten eller i motorrummet och högsta effektivitet i kylmodulen för absolut minsta fläktaktivering medan frontmonterade laddluftkylare används för bästa möjliga temperaturhantering och motorfunktion. Ny motor- och efterbehandlingsteknik samt avancerad värmehantering ger upp till 3 % extra bränsleeffektivitet utöver den övergripande förbättringen på 10 %.

DAF XF, XG och XG+ är utrustade med en automatisk TraXon-växellåda som standard, med ny teknik som automatiskt val av startväxel, förbättrade prediktiva funktioner och urge-to-move (tillval). För maximal effektivitet i drivlinan används bakaxlar med låga oljenivåer och nya drevlager. En ny generation bromsok resulterar i mindre friktionsförluster och lägre vikt.

Det största inom bränsleeffektivitet någonsin

Låga fordonsvikter (tjänstevikten för den nya generationens XF 4×2-dragbil med den mest representativa specifikationen är endast 6 912 kg) och förbättrade förarassistanssystem (prediktiv farthållare 3 med utökade Ecoroll-funktioner och förhandsgranskande hastighetsreglering vid utförskörning) höjer den totala effektivitetsvinsten till imponerande 10 %, vilket är den största förbättringen av bränsleeffektivitet i företagets historia och sätter en ny standard i branschen.

Höga prestanda

Förutom förstklassig effektivitet och låga utsläpp har motorerna PACCAR MX-11 och MX-13 utmärkta prestanda, tack vare ökade vridmoment på 50 till 100 Nm på direktdriven högsta växel. Den toppklassade versionen på 390 kW/530 hk erbjuder nu 2 550 Nm på varje lägre växel och 2 700 Nm på högsta växeln. Den nya generationens HE400-turbo förbättrar lufthanteringen och stärker ytterligare DAF:s imponerande prestanda vid lägre motorvarvtal med maximalt vridmoment som nu finns tillgängligt vid 900 varv/min, även för PACCAR MX-13-motorn på 390 kW/530 hk. Dessutom ger den redan marknadsledande motorbromsen upp till 20 % högre vridmoment vid lägre varvtal, vilket sätter en ny branschstandard.

Fjärruppdatering

I och med lanseringen av den nya generationens XF, XG och XG+ introducerar DAF fjärruppdateringar för motorn och efterbehandlingssystemen, fordonets ECU, Central Security Gateway (CSG) och DAF Connect. Branschledande drifttid stöds också av serviceintervall på upp till 200 000 kilometer. För långdistanstransporter finns ett alternativ för förlängt serviceintervall. Detta innebär för alla vägtillämpningar ett serviceintervall på en gång om året, vilket är unikt i branschen.

DAF MultiSupport erbjuder paneuropeiska reparations- och underhållsavtal och tack vare den nya R&M-planeraren kontaktas kunderna proaktivt när underhåll behövs, vilket också stöder branschledande fordonseffektivitet.

Startar framtidens säkerhet

DAF starts the future with New Generation XF, XG and XG⁺

 • · Klassledande direkt sikt
  • Vindruta och sidorutor med låga bältlinjer
 • Fönster med trottoarvy och fällbart säte på andreförarsidan
 • Toppmoderna kamerasystem
  • DAF Digital Vision System
 • DAF Corner View
 • · Fullständig, förstklassig LED-belysning
 • Klassens bästa passiva säkerhet
  • Robust hyttstruktur med integrerade krockzoner
 • Unikt programmerat system för hyttförskjutning (ProCaDis)
 • Komplett uppsättning nya säkerhetsfunktioner
  • Elektronisk parkeringsbroms, släpvagnsbroms för låga hastigheter, parkeringsbromsassistans
 • Branschledande ergonomi
  • Händerna på ratten, ögonen på vägen

Start the Future: New Generation DAF makes UK debut at ITT Hub

Utmärkt direkt sikt var en av hörnstenarna i utvecklingen av den nya generationens DAF. Därför har nya XF, XG och XG+alla en stor vindruta (2,3 m2) för att möjliggöra en exceptionellt låg fönsterbältlinje för utmärkt direkt sikt.

Som tillval finns ett fönster med trottoarvy på andreförarsidan, som – i kombination med det nya fällbara sätet på andreförarsidan – ger utmärkt sikt mot t.ex. fotgängare, cyklister och barn bredvid lastbilen. De nya spegelenheterna har en tunn design. Utrymmet mellan speglarna, och mellan speglarna och A-stolpen, bidrar till den klassledande direkta sikten.

DAF Digital Vision System

En ny tillvalsfunktion är DAF Digital Vision System, som ersätter huvudspeglarna och vidvinkelspeglarna. Kamerorna förbättrar ytterligare den direkta sikten, samtidigt som de ökar aerodynamiska prestanda, vilket bidrar till maximal bränsleeffektivitet. Ytterligare funktioner inkluderar automatisk panorering (följer släpvagnens bakre del vid kurvtagning) och skärmöverlägg för ytterligare information om fordonets längd, vilket är till hjälp vid t.ex. manövrering och omkörning. Även vid extrema väderförhållanden ger de uppvärmda kamerorna en klar bild. Som en branschnyhet är kamerorna elektriskt indragbara.

DAF Corner View är ett alternativ för att ersätta trottoar- och framåtspeglarna och som vida överträffar synfältet hos dessa konventionella speglar. Det är en annan viktig funktion för att ytterligare förbättra trafiksäkerheten, särskilt för utsatta trafikanter. Displayen till DAF Corner View är monterad på andreförarens A-stolpe, exakt där man förväntar sig att den ska sitta.

Genomgående LED-belysning
För optimal sikt och synlighet var DAF först i lastbilsbranschen med att introducera LED-strålkastare 2013. Med den nya generationens XF, XG och XGhar nästa nivå etablerats: genomgående LED-belysning på alla modeller: varselljus, halvljus, helljus, kurvljus och manövreringsljus, takljus, sidomarkeringsljus och extra främre dimstrålkastare. LED-lampor ger utmärkt ljuskvalitet samtidigt som de sänker driftskostnaderna tack vare sin låga energiförbrukning och oändliga livslängd. Automatiskt belysningsval aktiverar automatiskt helljuset under mörka och regniga förhållanden.

Oöverträffad passiv säkerhet
Den nya body-in-white-designen utmärks av en låg vikt men ändå extrem robusthet. Den har energiabsorberande krocklådor på brandväggen och bakre krockzoner helt integrerade i hyttens baksida för att skydda mot rörliga laster.

Den nya generationens DAF XF, XG och XG+ har också DAF:s patenterade programmerade system för hyttförskjutning (ProCaDis), som möjliggör en 400 mm kontrollerad hyttförskjutning på chassit under en olycka för att absorbera energin och förhindra att hytten lossnar. Som ett resultat av detta upprätthåller ProCaDis hyttstrukturen och maximerar överlevnadsutrymmet för personer i fordonet.

Smarta funktioner för aktiv säkerhet
På XF, XG och XG+ erbjuds en komplett uppsättning aktiva säkerhetsenheter. Dessa inkluderar bromsassistans, system för varning vid filbyte och nödbromsljus. Den senaste versionen av avancerat nödbromssystem (AEBS-3) kan användas för fullständigt automatiserad nödbromsning för att undvika kollisioner med både stillastående fordon och fordon i rörelse i hastigheter upp till 80 km/h. Svängassistanssystemet upptäcker andra trafikanter eller föremål på andreförarens sida.

Andra tillvalssystem inkluderar DAF:s nya elektroniska parkeringsbroms som automatiskt aktiverar bromsarna när motorn stängs av. Släpvagnsbroms för låga hastigheter aktiverar släpvagnsbromsarna för säker koppling och frikoppling av släpvagn. Parkeringsbromsassistansen ansätter alla bromsar tillsammans med parkeringsbromsen för att säkerställa att lastbilen inte rör sig under lastning eller lossning med en kran eller vid manövrering av ett tippflak.

Klassledande användarvänlighet
När det gäller säkerhet har DAF:s filosofi alltid varit ”händerna på ratten, ögonen på vägen”. Därför erbjuder den nya generationens DAF klassledande ergonomi. Alla körrelaterade funktioner styrs från ratten och omkopplare på rattstången, liksom den digitala displaymenyn, den automatiska TraXon-växellådan samt ljud- och telefonfunktionerna. Sekundära körfunktioner styrs med fysiska reglage som är logiskt placerade på instrumentbrädan och är lätta att manövrera.

DAF New Generation XF, XG and XG⁺ | Forest Machine Magazine

Startar framtidens förarkomfort

 • Helt nya hytter – marknadens rymligaste
  • Upp till hela 12,5 m3 volym
 • Klassens bästa körställning
  • Unikt justeringsområde för förarsätet och rattstången
 • Svängbart förarsäte och andreförarsäte som tillval
 • Instrumentbräda av hög klass med 12-tumsskärm och en 10-tumsskärm som tillval för DAF Infotainment System
 • Bästa sängarna i branschen
  • Upp till 800 mm bred över hela längden på 2 220 mm
 • Unik fullt elektriskt justerbar DAF Relax Bed med bäddmadrass som tillval
 • Stämningsfull LED-hyttbelysning
 • Förstklassig inpassning och finish, material och dekoration
 • Helt integrerad luftkonditionering vid parkering
 • Utmärkt kör- och manövreringskomfort
  • Nya chassikonstruktioner – fram och bak
 • Utmärkt torsionsstyvhet
 • Tystaste hytterna i branschen

Förstklassig förarkomfort börjar med lätt instigning i hytten med endast tre steg, placerade i en bekväm ”trappa”. För att underlätta instigningen kan den nya ratten parkeras i ett framåtskjutet läge.

När föraren har kommit in i hytten kommer han eller hon att överväldigas av det inre utrymmet med generös ståhöjd i alla modeller, varierande från 1 900–2 075 mm i nya generationens XF till inte mindre än 2 145–2 200 mm i XG+. Hyttvolymen för flaggskeppet XG+ är 12,5 m3, vilket representerar en ny dimension i branschen.

Bästa körställningen
Justeringsområdena för säten och rattstång är oöverträffade och ger bästa möjliga körställning för varje förare, även för den som vill ha en mer personbilsliknande körställning. Som tillval på XG och XG+finns ett svängbart förarsäte och andreförarsäte, som kan vridas till en avslappnande position efter en lång dags körning.

Ett fällbart andreförarsäte är standard. Detta ger en obehindrad sikt genom dörren Vision Door med trottoarvy och skapar ännu mer inre utrymme. Nackstödet kan fällas ned (tillval) för att skapa ett praktiskt bord bredvid DAF:s lyxiga säng.

Händerna på ratten, ögonen på vägen
Den vackra instrumentbrädan är ett riktigt blickfång och har utformats för att utöka fordonets unika direkta sikt. Den har en attraktiv, central 12-tumsskärm för all fordonsrelaterad information och en 10-tums pekskärm som tillval för DAF:s Navigerings- och infotainmentsystem. All viktig information kan ses med ett ögonkast.

De viktigaste knapparna är perfekt placerade på instrumentbrädan och på den nydesignade ratten för intuitiv manövrering. Designen är helt i linje med DAF:s filosofi ”händerna på ratten, ögonen på vägen”, att undvika att släppa vägen med blicken och bidra till högsta komfort och säkerhet. På den centrala displayen kan föraren välja mellan två layouter och fyra informationsnivåer. Visningsinställningarna kan också anpassas.

De bästa bäddarna i branschen
Den nya generationens DAF fortsätter DAF:s arv som leverantör av de bästa bäddarna i lastbilsbranschen. Längden är 2 220 mm i alla versioner och inte mindre än 800 mm i bredd över hela längden i XG och XG+. Som tillval finns en mekaniskt eller till och med helt elektriskt justerbar DAF Relax Bed för optimalt stöd för huvud, rygg och ben.

Den helt nya reglagepanelen på bakväggen möjliggör bekväm styrning av en mängd funktioner från sängen: belysning, klimat, ljudanläggning, fönster och taklucka. Panelen har till och med ett övervakningsläge (som aktiverar DAF Digital Vision System med både DAF Digital Mirror System och DAF Corner Eye) och en panikknapp som aktiverar signalhorn och varningsljus.

Under bädden finns det gott om förvaringsmöjligheter, inklusive antingen en eller två lådor eller ett eller två kylskåp där 1,5-litersflaskor kan stå upprätt. De yttre förvaringsskåpen på både vänster och höger sida är åtkomliga genom stora öppningar.

Specification sheets - DAF BBI

Enormt förvaringsutrymme
Den nya generationens DAF har rymliga hytter och erbjuder ett enormt förvaringsutrymme i takkonsolerna och ovanpå instrumentbrädan, i dörrfickorna och under bädden. Dessutom erbjuder nya XF, XG och XG+ gott om utrymme för pappersarbete, dokument och andra föremål. Instrumentbrädan har två hållare för koppar, muggar och små flaskor och naturligtvis finns där också DAF:s världsberömda utdragbara bord på instrumentbrädan för måltider eller arbete, nu ännu större än tidigare. Dessutom har XG och XG+ en praktisk utdragslåda i den nedre delen av instrumentbrädan där dokument eller en bärbar dator enkelt kan förvaras.

LED-innerbelysning och förstklassig inpassning och finish

Med de fantastiska interiörerna i nya XF, XG och XG+ har DAF skapat det perfekta ”hemmet borta från hemmet”. Det illustreras också av den genomgående LED-belysningen, som erbjuder en rad alternativ.

Som tillval till XG och XG+ finns en lyxig stämningsbelysning med 15 LED-lampor och ljuslister som är justerbara i ljusstyrka och färg, vilket bidrar till en mycket exklusiv miljö. Det illustrerar den imponerande kvaliteten hos den nya generationens DAF, som också illustreras av den förstklassiga inpassningen och finishen, dekorerna och materialen som används. Ett bra exempel är det så kallade slushgjutna materialet i instrumentbrädan, som är mjukt vid beröring och som används i premiumpersonbilar. Det ger möjlighet att tillämpa moderna skarpa kanter i formgivningen samtidigt som det ger ett häpnadsväckande utseende och känsla.

Perfekt klimat med integrerad luftkonditionering vid parkering

För högsta komfort är den nya generationens DAF XF, XG och XG+ utrustade med ett automatiskt temperaturregleringssystem som standard eller ett helautomatiskt klimatregleringssystem som tillval. En nyhet är en helt integrerad luftkonditionering vid parkering, som finns som tillval på XG+, för automatisk kylning eller uppvärmning av hytten, vid körning eller på tomgång.

Utmärkta körprestanda
Även under de tuffaste vägförhållandena erbjuder den nya generationens DAF förstklassig komfort och stabilitet.

På grund av den 160 mm förlängda hyttfronten krävdes en ny chassidesign. Nykonstruerade och förstärkta tvärbalkar och ett nytt främre underkörningsskydd i aluminium ger exceptionell torsionsstyvhet och låg vikt (-38 kg), vilket bidrar till oöverträffad förarkomfort. Detta uppnås också genom en ny hyttfjädring med en ny utformning av dämparen och integrerade krockkonsoler. Bakaxelupphängningen har fått en ny konstruktion med en ny geometri och även en ny position för vändskivan, vilket resulterar i en förlängd hjulbas (4 000 mm) för XG och XG+ för överlägsen kör- och manövreringskomfort. Goda styregenskaper uppnås genom ett helt nytt styrsystem som kräver låg styransträngning.

Något som bidrar till komforten i den nya generationen är de extremt låga nivåerna av buller, vibrationer och hårdhet i hytten. Även på det här området sätter XF, XG och XG+ en ny branschstandard.

الصورة

Grundligt testade

DAF:s högsta prioritet har alltid varit – och kommer alltid att förbli – att leverera enastående kvalitet, tillförlitlighet och slitstyrka. Utvecklingsprocesserna för den nya generationens DAF bygger på principerna för Design for Six Sigma och Automotive Spice för vilka de senare revisionerna utfördes på nivå 2 och 3, vilket är imponerande för lastbilsindustrin. Under testfasen utfördes omfattande koncepttester, jämte en hel rad tester av funktion, slitstyrka och tillförlitlighet i DAF:s toppmoderna tekniska center och ute på vägarna. Över 150 fordonsparksfordon för fälttester och tidig varning sattes i daglig drift hos kunder i hela Europa. DAF kommer att ha uppnått motsvarande cirka 20 miljoner kilometer på långdistanser innan den nya generationens XF, XG och XG+går i produktion.

Redo för framtiden

Den värld vi lever i förändras. På grund av klimatförändringarna ökar behovet av att minska koldioxidutsläppen, att förbättra luftkvaliteten i storstadsområden och att öka trafiksäkerheten, särskilt för utsatta trafikanter. Samtidigt finns det idag en brist på förare och ett behov av att behålla professionella duktiga förare.

Den nya generationens XF, XG och XG+är DAF:s, en komplett serie långdistansfordon, som startar framtiden och inleder en ny era inom transporteffektivitet, säkerhet och förarkomfort. Den nya generationens DAF representerar en helt ny och extremt energieffektiv fordonsplattform, helt förberedd för framtida energibärare som batterier och väte, och framtida drivlinor, inklusive e-motorer, plug-in-hybrider, bränsleceller och motorer för väteförbränning. Fordonets toppmoderna dieselmotorer är rena och effektiva och klara för de senaste generationernas biobränslen (inklusive gas-till-vätska och HVO) samt för förnybara e-bränslen för att ytterligare minska koldioxidutsläppen vid vägtransporter.

DAF startar serieproduktion av 4×2- och 6×2-dragbilschassin och chassin med hytt för den helt nya generationens XF, XG och XG+ under det sista kvartalet 2021. DAF startar framtiden!